22. 3. 2010

Kontrola hospodaření, kterou si kvůli korupční kauze bývalého starosty Aleše Kvapila vyžádali zastupitelé brněnské městské části Žabovřesky, zasáhne i sousední Brno-střed. Tam totiž léta působil jako tajemník i Kvapilův spoluobviněný Radovan Novotný. V pondělí to oznámil primátor města Brna Roman Onderka.

„Nejsme tak hloupí, abychom poslali kontrolu do Žabovřesk a Brno-střed, kde působil Novotný, nechali bez povšimnutí. Pracovníkům odboru jsem dal pokyn, aby zkontrolovali i radnici této městské části,“ uvedl primátor Onderka. Kontrola se podle něj bude zabývat dokumenty o hospodaření městské části od ledna roku 2007 do poloviny roku 2008. Tehdy Radovan Novotný kvůli kauze domu Wilson odstoupil ze své pozice.

V sousedních Žabovřeskách působí kontroloři z magistrátu už čtrnáct dnů. „Před dvěma týdny v pondělí se nám čtyři kontroloři představili a začali s prací. Kontrolují hospodaření radnice s obecními penězi mezi roky 2007 a 2009. Musí probrat obrovské množství dokumentů. Očekáváme, že se svoji prací nebudou hotovi do konce prvního pololetí tohoto roku,“ oznámil místostarosta městské části Marek Šlapal.

Bývalý starosta Žabovřesk Aleš Kvapil i bývalý tajemník Brna-střed Radovan Novotný sedí už pět týdnů ve vazbě. Policisté je zadrželi v polovině února pro to, že si údajně řekli o čtyřmilionový úplatek kvůli stavbě futuristického domu Sonocentrum ve Veveří ulici. Minulý týden soud zamítl jejich žádost o ukončení vazby, tento týden chtějí jejich právníci zažádat o propuštění na kauci. „Budeme se snažit o propuštění z vazby a současně nabídneme peněžitou záruku,“ potvrdil obhájce bývalého starosty Kvapila Robert Sedláček.

Brněnský deník – Rovnost | 22. 3. 2010 | autor: Petr Jeřábek