29. 7. 2014

Více než dvě tisícovky podpisů požadujících referendum o poloze nádraží sebrali v ulicích Brna zelení. Jejich poslední část dnes předali organizátorům petiční akce. Splnění zásadní podmínky pro vyhlášení referenda se tak výrazně přiblížilo. Odevzdání více než 20.000 podpisů Brňanů magistrátu s návrhem na vyhlášení referenda tak lze očekávat v nejbližších dnech.

Martin Ander, předseda klubu zastupitelů SZ k tomu říká:

„Zelení podporují vyhlášení referenda o poloze nádraží nejen slovy. Aktivní sběr podpisů v ulicích byl pro nás příležitostí mluvit s Brňany o výhodách modernizace nádraží na stávajícím místě. Odsun nádraží by prodloužil a zkomplikoval cestování, navíc je pro Brno výrazně dražší než modernizovat nádraží v centru.“

Jana Drápalová, zastupitelka SZ, dodává:

„Město má dostatek kompetencí, aby si prosadilo takové řešení přestavby železničního uzlu, které bude vyhovovat Brňanům. Je na místě, aby o poloze nádraží rozhodli Brňané v referendu společně s komunálními volbami a dali tak politikům jasné zadání, kterou variantu dopracovat. Referendum je cesta jak po dlouhých letech konečně vyřešit spor, zda nádraží modernizovat v centru, nebo jej odsunout až za Zvonařku.“

Podle zákona o místním referendu je zastupitelstvo města povinno vypsat referendum, pokud o něj v petici požádá více než 6% oprávněných voličů, tj. v Brně zhruba 19 tisíc podpisů. Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu má zastupitelstvo povinnost vypsat takové referendum společně s volbami [1]. Bude-li odevzdáno dostatek podpisů, měli by zastupitelé na svém zasedání 2. září rozhodnout o vyhlášení referenda na termín společně s komunálními volbami 10. a 11. října 2014. Výsledek referenda bude platný pokud se jej zúčastní alespoň 35% voličů. V letech 2006 a 2010 přišlo ke komunálním volbám v Brně přes 42% oprávněných voličů.

Poznámky:

[1] Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu č. 2158