23. 8. 2010

V nadcházejících komunálních volbách v Brně postaví zelení své kandidáty nejen do Zastupitelstva města Brna, ale také ve 21 městských částech. Mnohde samostatně jako Strana zelených dokonce vůbec poprvé: na Brně-severu, v Bohunicích, Starém Lískovci nebo Kohoutovicích. Zelení mají dnes 59 zastupitelů v 19 zastupitelstvech městských částí a zastupitelstvu města Brna.

Stranu zelených do Zastupitelstva města Brna povede místopředseda strany a stávající náměstek primátora města Brna Martin Ander. Ženské místo v lídrovském tandemu pak obsadí starostka MČ Nový Lískovec a městská radní Jana Drápalová. Kandidátní listina Strany zelených do celoměstského zastupitelstva bude zcela zaplněna 55 kandidáty, přičemž na jednotlivých místech se budou pravidelně střídat ženy a muži.

Martin Ander, lídr Strany zelených k tomu říká:

„Tak jako ve společnosti se ženy a muži nepostradatelně doplňují a tvoří vždy polovinu populace, také naše kandidátka je složena z poloviny žen a poloviny mužů, kteří se na jednotlivých místech pravidelně střídají. Zelení jsou jedinou politickou stranou v současném zastupitelstvu, jejíž klub je tvořen vyrovnaným počtem žen a mužů. Tento standard chceme udržet i do budoucna.“

Zelení v městských částech kandidují samostatně jako Strana zelených i na společných kandidátkách s nezávislými pod názvem Zelená pro … Voliči tak mohou volit zelené v Brně-střed, Žabovřeskách aj., nebo podpořit kandidáty za Zelenou pro Královo Pole, Zelenou pro Bystrc a další. V Novém Lískovci, Ivanovicích či Medlánkách se zelení objeví na kandidátní listině místních občanských sdružení, v nichž jsou aktivní: Tři oříšky pro Lískovec, Sdružení za rozvoj Ivanovic, Občané pro Medlánky.

Díky přílivu nových členů do Strany zelených v posledních 2 měsících postaví zelení samostatné kandidátky poprvé také v Bohunicích, Starém Lískovci či v druhé největší městské části Brno-sever. Rostoucí počet kandidátek SZ v městských částech je signálem, že zelení v Brně jsou stále atraktivní alternativou vůči velkým politickým stranám,“ dodává Martin Ander.

V čele 17 kandidátek zelených bude stát 6 žen a 11 mužů. O místo ve vedení svých městských částí se budou opět ucházet například Jana Drápalová v Novém Lískovci, Marek Svitavský v Židenicích, Milada Blatná v Komíně či Anastasios Jiaxis v Bosonohách. Výrazné postavení v místním zastupitelstvu bude obhajovat například  Petr Machálek v Žabovřeskách, Ivana Fajnorová v Jundrově, Mojmír Vlašín v Ořešíně, Jasna Flamiková na Brně-střed nebo Petra Matoušková v Králově Poli.

Jana Drápalová, novolískovecká starostka a dvojka městské kandidátky zelených k tomu dodává:

„Na kandidátních listinách Strany zelených Brňané opět najdou širokou paletu aktivních lidí, kteří dlouhodobě pracují pro lepší životní prostředí a bohatý kulturní a spolkový život ve svých čtvrtích. Věřím, že si na podzim získají důvěru místních voličů a tím i mandát k tomu, aby ve své práci pro městkou část mohli pokračovat.“

Bližší informace:

Martin Ander, místopředseda SZ, tel: 721 566 781

Jana Drápalová, předsedkyně SZ v Jihomoravském kraji, tel: 721 636 486

Seznam MČ, kde zelení postaví své kandidáty v komunálních volbách:

Bohunice, Bosonohy, Brno-střed, Brno-sever, Bystrc, Černovice, Ivanovice, Jundrov, Kohoutovice, Komín, Královo Pole, Líšeň, Maloměřice a Obřany, Medlánky, Nový Lískovec, Ořešín, Starý Lískovec, Tuřany, Vinohrady, Žabovřesky, Židenice