13. 10. 2017

Účast ve vládě ve Švédsku a Lucembursku. Silná opoziční role v Německu, Finsku nebo Belgii. Více než 9 % v letošních volbách v Nizozemsku. A bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen prezidentem Rakouska. To jsou jen některé z úspěchů Zelených v jednotlivých evropských zemích z poslední doby.

„Jsou to převážně vyspělé země na západě a severu Evropy, ve kterých Zelení za posledních třicet let vyrostli z aktivistických počátků v dospělé politiky a političky. Dokáží úspěšně spravovat města či celé země,“ říká místopředseda českých Zelených Michal Berg, který má ve straně kontakty s mezinárodními zelenými na starosti. „Zelení jsou úspěšní i ve střední a východní Evropě, v minulém roce zvítězila Unie zelených a zemědělců ve volbách v Litvě,“ dodává Berg.

Sdílení zkušeností

Díky úzké spolupráci na evropské úrovni v rámci European Green Party mohou politici z různých zemí sdílet zkušenosti, jak prosazovat změny směrem k moderní a udržitelné společnosti. Příkladem je německá spolková země Bádensko-Württembersko, kde je zemským ministerským předsedou za Zelené jeden z nejpopulárnějších německých politiků vůbec Winfried Kretschmann. V posledních zemských volbách zde získali Zelení více než 30 procent hlasů.

„Bádensko-Württembersko, které má více obyvatel než Česko, je přitom průmyslový region, sídlo mnoha automobilek a jiných průmyslových podniků. Úspěch Zelených v takovém regionu ukazuje, že rozvoj ekonomiky a ochrana přírody v žádném případě nestojí proti sobě, ale jdou ruku v ruce,“ vysvětluje Michal Berg. „Němci moc dobře vědí, že i automobilový průmysl se s rozvojem elektromobilů, samořiditelných vozů a dalších moderních technologií musí přizpůsobit tak, aby méně znečisťoval a lépe tyto moderní technologie využíval. Už jenom proto, že továrny dávají práci tisícům lidí,“ doplňuje Berg.

Starosta i prezident v zeleném triku

Zelení jsou ve vedení mnoha významných evropských měst, jako je Berlín, Vídeň nebo Oslo. Tyto metropole jsou často zmiňovány jako města s nejvyšší kvalitou života. Například starosta francouzského Grenoblu za Zelené Eric Piolle se proslavil po celém Evropě tím, že město „vyčistil“ od všech billboardů a dalších rušivých reklamních ploch. Největším úspěchem je situace v Rakousku, kde se bývalý předseda Zelených stal prezidentem země.

“Zvolení Alexandra Van der Bellena ukázalo, že hodnoty, které Zelení zastávají, jsou v souladu s většinou ve společnosti. Jsem převědčen, že i v Česku je většina lidí, kteří si podobně jako Van der Bellen přejí mírovou spolupráci v Evropě, udržitelnou prosperitu a lidskou sounáležitost. Zelení k nim jednoznačně patří,“ dodává Berg.