18. 11. 2021

Seznamte se, prosím, s touto malou skupinkou lidí:

Jen jejich vinou totiž nyní hrozí, že se zavede totální zákaz pití alkoholu (lhostejno, zda jedné decinky vína nebo v zimě kelímku svařáčku) ve všech parcích Brna-střed. 🍺🍷🍾

Ale od počátku – radní Brno-střed a brněnský zastupitel Petr Bořecký (ANO 2011) bydlí u Mendlova náměstí a vadí mu, že mu do blízkého parku chodí tato skupinka lidí.

Popíjejí tam (slovy pana radního „z levných alkoholických nápojů zakoupených v blízkém obchodě Albert“), dají si zde šlofíka, exkrementují apod. Tak se pan radní vydal do boje proti nim (jako by se to v jiném parku nedělo, ale holt tady jsme pod okny dotyčného vysokého politika Brna-střed) a jako nejlepší shledal, že by přímo městskou vyhláškou zakázal (nejen) v tomto parku pít alkohol. A bohužel by se s tím ovšem svezly i ostatní parky v naší městské části (s výjimkou čtyř větších, kde by se nesmělo pít jen přes noc).

Návrh zatím dal do orgánů Městské části Brno-střed. Finální slovo by pak mělo zastupitelstvo města Brna.

Řešení v podobě „stanovení zákazu konzumace alkoholických nápojů v parcích a na plochách veřejné zeleně na celém území MČ Brno-střed, vyhláškou statutárního města Brna“ podpořila v říjnu represivní bezpečnostní komise Brno-střed (hlasy ANO, ODS, SPD…):

Legislativní komise, která byla další v pořadí, jíž se dostal návrh na stůl k posouzení, zase v listopadu spíše preferovala nesystémový úplný zákaz konzumace alkoholu na Mendlově náměstí (hlasy ANO, ODS, KDU…). Oponoval jsem, že „lokální“ problém se má řešit lokálně (kupř. větším a důslednějším dohledem Městské policie, správce parku), a ne plošným zákazem, na co by doplatili další tisíce lidí.

A mimochodem na to vytýkané odhazování odpadků či znečišťování veřejných prostranství už dnes vyhlášky a zákony myslí a zjevně to Městská policie stejně nezvládá řešit, takže s dalším zákazem by to asi nebylo jiné.

A nakonec jeden funny point – již dnes platící městská „alkovyhláška“ říká, že alkohol lze popíjet v okruhu 20 m od stánků a jiných obdobných zařízení s občerstvením v jejich provozní době, kde probíhá prodej alkoholických nápojů. Takže když ta skupinka bude do 20 m od místní kavárny, tak si může prolévat hrdlem třeba celou alkotéku

À propos: je to už druhá represivní snaha, vycházející z Brna-střed. Souběžně začíná tažení proti umělcům na ulici – na stole jsou návrhy na zákaz používání zesilovačů celých 24 hodin denně, celý týden a na celém území historického středu nebo aspoň na třech hlavních ulicích

P.S. Investigativní fotku inkriminované skupiny vyznavačů alkoholu pořídil Bořeckého kolega a místostarosta Brna-střed M. Landa (za ANO 2011), o kterém skoro ani nevíte, že něco pro životní prostředí dělá – ale možná je to tak lepší, než aby tento absolvent Fakulty sportovních studií dělal nějaké „vylomeniny“.

JUDr. Michal Závodský
zastupitel, nz. za Zelené