30. 5. 2019

Zelení, Žít Brno a Piráti svolávají mimořádné jednání zastupitelstva Brna-střed k Housing first a Bajkazylu. To musí proběhnout do tří týdnů od podání žádosti

15 opozičních zastupitelů Pirátů, Žít Brno a Zelených požádalo starostu Brna-střed, Vojtěcha Mencla (ODS) o svolání mimořádného zastupitelstva Brna-střed. Stalo se tak v reakci na poslední jednání Zastupitelstva města Brna, na němž byla odsunuto projednávání zapojení města Brna do výzvy č. 108 housing first na ukončování bezdomovectví až na červen a náměstek Robert Kerndl (ODS) následně oznámil, že se zeptá všech městských částí, kolik jsou ochotny dát do projektu na ukončování bezdomovectví bytů, jež mají svěřeny ve správě. Dalším bodem, který požadují opoziční strany probrat, je revokace vyhlášky o Bajkazylu. Podle zákona o obcích se musí mimořádné zastupitelstvo konat nejpozději v pátek 14. června.

Příští zastupitelstvo města Brna se koná v úterý 18. června. A nejbližší řádné zastupitelstvo Brna-střed se mělo konat až ve středu 19. června, tedy den poté. Bez toho, aniž by se sešlo zastupitelstvo Brna-střed dřív, by tak nebylo možné tyto zásadní body projednat.

Jasna Flamiková, předsedkyně klubu zastupitelů za Zelené k Bajkazylu: “Podle informací z vedení radnice města Brna se bude také na příštím zastupitelstvu opět projednávat vyhláška o hudbě v restauracích a klubech, tedy o Bajkazylu – pro zmatečnost původního usnesení. Vzhledem k existenci usnesení zastupitelstva Brna-střed, které požaduje regulaci hudební produkce Bajkazylu, je důležité toto usnesení změnit. K tomu mělo sloužit mimořádné zastupitelstvo. Pro schválení usnesení na Brně-střed je třeba 23 hlasů. Například v otázce Bajkazylu je z hlasování KDU-ČSL na zastupitelstvu města Brna zřejmé, že změnili svůj názor k této věci. Část hnutí ANO také byla proti omezování fungování Bajkazylu. Takže je tu značná šance, že se původní usnesení změní a tento klub bude moci nadále svobodně fungovat.”

Gabriel Kurtis, předseda klubu zastupitelů za Žít Brno: “Chtěl bych poděkovat Pirátům za jejich finální přístup ke svolání zastupitelstva, především ale Monice Lukášové Spilkové, která dala zbytečně vyhrocené komunikaci konstruktivní směr. Je pro mě ponaučení do budoucna, že je potřeba lépe věci uvnitř opozice komunikovat, abychom jako opozice vystupovali společně. Mohli jsme si všichni ušetřit spoustu problémů.”

Počty zastupitelů na Brně-střed za jednotlivé kluby: ANO 9, ODS 13, KDU-ČSL 5, Zelení 5, Žít Brno 5, Piráti 5, SPD 3