12. 5. 2021

Na letošním dubnovém zastupitelstvu Městské části Brno-střed se projednával návrh dvou našich zastupitelů Mariky Kupkové a Michala Závodského na podporu brzkého vyhlášení městské památkové zóny (MPZ) v širším centru města Brna.

Aby aspoň něco mělo šanci projít, předložili raději hned celkem čtyři svébytné návrhy. V prvním se měl obecně podpořit vznik MPZ na Brně-středu. V druhém se vyzývalo kompetentní Ministerstvo kultury k brzkému vyhlášení MPZ, ve třetím hlasování měli zastupitelé podpořit podobu městské památkové zóny dle návrhu Národního památkového ústavu, který na něm již několik let pracoval a v minulém roce docílil i shody s městem Brnem na podobě MPZ. Čtvrté usnesení mířilo na cennou lokalitu Stránic a Pisárek (tedy Masarykovy čtvrti), aby byla v nejvyšším stupni ochrany.

Ač na zastupitelstvu byla, tak k žádnému z těch usnesení nehlasovala místostarostka Brno-střed Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL). Jinak řečeno nevyslovila ŽÁDNOU podporu zřízení MPZ, a to ani v té nejobecnější formě.

To je o to více zarážející, že její straničtí kolegové Chvátal (ten hlasoval u třech usnesení pro náš návrh – děkujeme!) a Hladík jsou pro městskou památkovou zónu (náměstek Hladík ji chce dokonce rozšířit v rámci Brno-sever).

Hlasování o obecné podpoře vzniku památkové zóny (světle modrá barva = nehlasoval):

Pokud si chcete ověřit, že tomu tak skutečně bylo, přikládáme odkaz na záznam dubnového zastupitelstva v čase, kdy se hlasovalo:

Ale dech vyrazí až něco jiného: vyjádření místostarostky Dumbrovské pro web Brněnská drbna, kam se měli představitelé jednotlivých politických klubů vyslovit, proč památkovou zónu podporují či naopak nepodporují. Vůbec se nechce věřit, že dále citované stanovisko psala tatáž Michaela Dumbrovská, co neměla na zastupitelstvu odvahu pro podporu památkové zóny ani jednou hlasovat! Taková politika – jiná, když skutečně o něco jde, a jiná pro média – o důvěryhodnosti místostarostky Brna-střed zrovna nesvědčí.

🤥🤥🤥🤥🤥🤥

A na daném webu Brněnské drbny si můžete přečíst i krátké stanovisko, proč jsme MPZ podporovali a proč si myslíme, že návrh neprošel.

JUDr. Michal Závodský

zastupitel, nez. za Zelené