Férové město,
kde se dobře žije všem

Program Zelených pro komunální volby 2018, městská část Brno-střed – ke stažení zde

Vážené Brňanky a vážení Brňané žijící v městské části Brno-střed,

děkujeme, že jste pět z nás před čtyřmi lety zvolili do zastupitelstva a my jsme díky tomu mohli pozitivně ovlivnit spoustu věcí. Díky našemu působení je nyní městská část zelenější, pohodlněji se třídí odpad, děti se bezpečněji dostanou do škol a spravedlivěji jsou posuzovány žádosti o byt.

Na některé změny nám čas nestačil. Rádi bychom dotáhli některé rozpracované projekty. Pojďme do toho společně i letos, ať uděláme z centra Brna místo ještě zdravější, bezpečnější a celkově lepší pro život.

Víme, co chceme

• Chceme město, které je férové ke všem. Ve kterém mohou žít mladí, staří, lidé se zdravotním postižením nebo lidé pečující, cizinci, lidé zaopatření, ale i ti, kteří nemohou příliš utrácet. Věříme, že všechny obyvatelky a všichni obyvatelé Brna mají právo na důstojný a spokojený život v centru města a nebudeme dělat výjimky.
  • Chceme, aby se lidé mohli po městě pohybovat pohodlně a bezpečně. Veřejný prostor budeme tvořit citlivě, s rozmyslem a ve spolupráci s vámi i s odborníky.
  • Chceme Brno zelené a odolné vůči klimatickým změnám. Budeme se snažit o novou výsadbu rostlin a další opatření, díky kterým naše zdraví nebude trápit v létě vedro a v zimě smog.
  • Chceme, aby město nabízelo kvalitní a dostupné veřejné služby – ať už je to bydlení, vzdělání, kultura nebo sociální péče.

Jsme věrní svým slibům a závazkům. Politika pro nás není byznys ani kolbiště. Na naší kandidátní listině najdete členky a členy Strany zelených i nezávislé osobnosti. Najdete tam lidi politicky zkušené i muže a ženy přinášející novou energii.

Všichni z nás však žijí, pracují a tráví volný čas v Brně, starají se zde o rodiče a vychovávají tu i své děti. Máme Brno rádi a jdeme do voleb, protože chceme rozvíjet a zlepšovat místa kolem nás pro sebe i další generace.

K tomu potřebujeme Vaši důvěru a Váš hlas. Přijďte, prosím, k volbám 5. a 6. října a zaškrtněte celou kandidátku Strany zelených.

Mgr. David Oplatek

kandidát Zelených na starostu městské části Brno-střed

Priority našich předních kandidátů a kandidátek

Chci, aby se radnice chovala k občanům férově. Rovné podmínky musí platit pro všechny a úřad musí myslet i na lidi starší, handicapované či nemajetné.

Usiluji o to, aby se cyklisté a chodci cítili na ulicích bezpeční, aby řidiči snadno zaparkovali a aby se v centru díky množství zeleně a hospodaření s dešťovou vodou dobře dýchalo i v létě.

Děti jsou budoucností naší čtvrti. Zasadím se o to, aby se zde rodinám žilo lépe. Ať už jde o dostatek míst ve školkách i pro mladší děti, podporu zkrácených úvazků nebo bezpečné cesty do škol a parků.

Brno se stalo jedinečné a nezaměnitelné díky kultuře. Je proto důležité, aby byla kvalitní a přístupná lidem. Zlepšíme tak veřejný prostor, vztahy mezi lidmi a posílíme zodpovědnost za město, ve kterém žijeme.

Záleží mi na tom, aby se Vám v naší městské části dobře žilo a pěkné okolí Vašeho domova vytvářelo příjemné sousedství

Nechceme centrum města zakonzervovat v jeho současné podobě, ale jeho rozvoj musí ctít jedinečného genia loci a být v souladu se stávající architekturou.

Střed města nemá být skanzenem ani kancelářskou nebo obchodní čtvrtí. Život centru dávají jeho obyvatelé. Usiluji o kvalitní a dostupné bydlení pro všechny.

Brno zdravé, živé a udržitelné

Město, ve kterém se neupečete

• Oživíme a zpřístupníme nábřeží řek.
  • Obnovíme parky a zelené plochy v ulicích i ve vnitroblocích, aby zadržovaly vodu.
  • Budeme trvat na využití zeleně v architektuře pro její schopnost tlumit výkyvy teplot.
  • Nadále umožníme adoptovat si kus půdy, protože i lidé ve městě mohou zahradničit.
  • Najdeme nové plochy pro výsadbu stromů a dalších rostlin.
  • Budeme vytvářet stinná místa a vodní prvky pro příjemný pobyt v horkém městě.

Město žije ve dne i v noci

• Podpoříme kulturu a umělecká díla v ulicích.
  • Rekonstrukce městských domů budeme provádět s respektem k jejich hodnotě a významu.
  • Zvýšíme podporu spolkové činnosti s důrazem na komunitní a sousedské akce.
  • Pro spolky působící na území městské části připravíme přehledný manuál, ve kterém představíme možné formy podpory jejich činnosti z naší strany.
  • Rozvineme nabídku kvalitních lokálních potravin na Zelném trhu a podpoříme pořádání trhů i na jiných místech v městské části.
  • Zřídíme pozici „nočního starosty“, který bude moderovat problémové situace spojené s nočním životem ve městě.
  • Podporu klubové scény provážeme s požadavky na zamezení rizikům spojeným s rekreačním užíváním drog. Kluby by měly mít proškolený personál, který je v kontaktu s terénními pracovníky.
  • Prostřednictvím stipendií chceme podporovat umělce, kteří žijí a tvoří na území naší městské části.
  • Nedopustíme návrat herních automatů.

Kvalitní veřejný prostor pro všechny

• Pomůžeme prosadit koncept „Procento na umění“ z veřejných zakázek – staveb, které umožní podporu současného umění, vytváří kulturní kapitál, ale i rozvíjejí kulturní turismus
  • Rozšíříme počet míst pro bezplatné připojení k internetu.
  • Postavíme v parcích zóny pro posilování.
  • Zajistíme dostatek snadno dostupných veřejných WC.
  • Billboardy a křiklavou reklamu odstraníme z centra města. Vytvoříme vhodné plochy pro propagaci kulturních, společenských a sportovních akcí a černý výlep budeme důsledně odstraňovat.
  • Ulice a náměstí slouží lidem. Budeme proto pokračovat v aktivní komunikaci s veřejností ohledně plánování změn veřejných prostranství.

Pomáhat je fér

• Sociální práce s jednotlivci je nezbytný doplněk k veřejně prospěšným pracím. Navážeme proto na spolupráci s Diecézní Charitou Brno a dalšími organizacemi při řešení dlouhodobé nezaměstnanosti a souvisejících sociálních problémů.
  • Podpoříme dialog obyvatel ubytoven a azylových domů se sousedy, politiky, zdravotníky nebo policií za účelem snížení problémů spojených s fungováním těchto zařízení.
  • Budeme pracovat na tom, aby azylová zařízení dokázala pomoci i závislým na alkoholu a jiných drogách.
  • Podle potřeby rozšíříme v městských domech koncept domovnictví, který výrazně přispívá k udržování klidu a pořádku uvnitř i venku.

Čistý dům, ulice i planeta

• Rozšíříme počet popelnic na tříděný odpad přímo v domech.
  • Ve spolupráci s magistrátem rozšíříme sběr bioodpadu a jeho smysluplné využití pro výživu půdy.
  • Nadále se budeme snažit zvyšovat počty odpadkových košů vybavených sáčky pro lidi se psy.
  • Zajistíme úklid celé městské části bez použití škodlivých chemikálií.
  • Zjednodušíme nahlašování plných odpadkových košů
  • Budeme pokračovat ve zkulturňování kontejnerových stání, například jejich ozeleněním.

Brno pro všechny generace

Školy a školky, do kterých se děti těší

• Zasadíme se o rovný přístup ke vzdělávání i k mimoškolním aktivitám pro všechny děti bez ohledu na finanční možnosti rodičů.
  • Zajistíme obědy ve školních jídelnách i pro ty děti, kterým je rodiče dosud nemohli zajistit.
  • Zasadíme se o rozšiřování chutného a zdravého stravování pro školáky a zapojování škol do projektu Skutečně zdravá škola.
  • Podpoříme spolurozhodování dětí a rodičů ve školách a školkách.
  • Poskytneme záštitu projektům uplatňujícím inovativní přístupy ke vzdělávání.
  • Budeme rozšiřovat nabídku alternativních pedagogických přístupů ve veřejných školách
    a školkách.
  • Metodicky podpoříme zřizování pozic školních psychologů a speciálních pedagogů.
  • Cesta do školy, na hřiště, nebo do parku musí být bezpečná. Do rozhodování o potřebných úpravách zapojíme i školáky.
  • Zasadíme se o modernizaci školních budov i jejich vybavení. Připravíme školy na nápor silných ročníků.
  • Ve spolupráci s vysokými školami a neziskovými organizacemi zajistíme dostatečnou nabídku výukových programů pro školy i pro učitele.
  • Podpoříme rozvoj knihoven jako místních center kultury a vzdělávání.

Fandíme rodinám

• Budeme prosazovat dostatek míst v městských školkách pro tříleté i dvouleté děti.
  • Podpoříme vznik dětských skupin a firemních školek.
  • Zasadíme se, aby byly sportoviště a zahrady škol a školek přístupné pro veřejnost, až skončí vyučování.
  • Pomůžeme sladit pracovní a rodinný život zaměstnankyním a zaměstnancům městské části a podpoříme zkrácené úvazky.
  • Zajistíme rozvoj bezpečné a zdravé dopravy pro děti, dospělé i starší

Kvalitní život ve stáří

• Veřejný prostor uděláme přístupným i pro ty, kteří se v něm dnes pohybují s obtížemi. Zajistíme dostatek laviček a bezbariérových toalet.
  • Podpoříme vzdělávací, kulturní, sportovní a jiné volnočasové aktivity seniorů a seniorek.
  • Setkávání různých generací je přínosem pro všechny. Podpoříme vznik mezigeneračního centra
    v rámci Kulturního a vzdělávacího střediska U Tří kohoutů.
  • Pomůžeme těm, kteří pečují o své blízké. Podpoříme denní stacionáře a pečovatele, aby pečující mohli lépe skloubit osobní a pracovní život.

Každý potřebuje střechu nad hlavou

• Ve spolupráci s magistrátem zařídíme další výstavbu nájemních bytů. Mladé rodiny ani senioři už nebudou odcházet z centra kvůli příliš vysokým cenám bydlení.
  • Zrychlíme proces přidělování městských bytů.
  • Městské bytové domy budeme spravovat ve spolupráci s nájemníky, kteří znají svůj dům nejlépe.
  • Úspory se vyplatí městu i nájemníkům. Bytové domy budeme stavět a opravovat, tak abychom šetřili energii i přírodu.
  • Odmítáme nekontrolovaný nárůst dluhů na nájemném. Městská část zajistí obyvatelům svých bytů dluhové poradenství a poskytne jim splátkový kalendář na míru.
  • Budeme spolupracovat s magistrátem na osvědčených celoměstských programech sociálního bydlení, které pomáhají řešit problémy spojené se sociálním vyloučením dětí, rodin i jednotlivců
  • Žadatelům budeme přidělovat byty spravedlivě a bez protekcí.

Brnem bezpečně, snadno a rychle

Doprava je i pěší, na vozíku nebo na kole

• Omezíme zbytečné překážky. Pohyb po centru bude snadnější pro handicapované, seniory či rodiče s kočárkem.
  • Nesmíme se na ulicích bát. Zvýšíme bezpečnost chodců i cyklistů, například zavedením zón 30
    v obytných oblastech.
  • Budeme pokračovat v projektu Bezpečně do škol, který pomáhá identifikovat a odstraňovat nebezpečná místa na cestě dětí do školy.
  • Dohlédneme na realizaci navržených změn dopravního značení, která váznou na magistrátu.
  • Na místech, kde se lidé necítí bezpečně, posílíme šetrné noční osvětlení.

Brno autem, ale férově

• Zvýhodníme místní obyvatele při parkování zavedením rezidentního parkování.
  • Zasadíme se o výstavbu parkovacích domů a záchytných parkovišť.
  • Podpoříme projekty sdílení aut. Carsharing šetří místo ve veřejném prostoru a je ohleduplnější k přírodě než využívání vlastního automobilu.
  • Vytvoříme vhodné nabíjecí stanice pro elektromobil a další dopravní prostředky poháněné elektřinou.

Brno otevřené, fungující, naše

Otevřený úřad

• Zasadíme se o digitalizaci úřadu tak, abychom usnadnili lidem život a umožnili jsme jim podílet se na rozvoji města. Zajistíme, že se digitální nástroje opravdu budou využívat.
  • Otevřená data mohou zlepšit naši práci. Agendu radnice převedeme do digitální podoby, abychom data o městské části mohli analyzovat. Zároveň data zveřejníme, ať je každý může smysluplně využít. O otevřený přístup budeme usilovat také u radnicí zřizovaných organizací.

Přespolní jsou taky sousedé

• V centru města žije spousta lidí, kteří zde nemají nahlášené trvalé bydliště. Rádi bychom to změnili. Motivací bude možnost získat parkovací kartu, přístup k nájemnímu bydlení nebo levnější šalinkartu.
  • Každý desátý obyvatel nebo obyvatelka centra Brna nemá české občanství. Proto chceme do Zpravodaje městské části Brno-střed zahrnout také dvoustranu nejdůležitějších informací v nejčastěji používaných jazycích.

Mluvte nám do toho!

• Na setkáních s občany budeme zapojovat veřejnost do rozhodování. Lidé budou mít možnost i nadále přímo ovlivňovat investice a aktivity městské části.

Zde si můžete prohlédnout celou naši kandidátku pro Brno-střed.