21. 10. 2010

Kandidáti Strany zelených se ucházeli během tohoto víkendu o hlasy voličů (samostatně či v koalicích) ve 238 městech, městských částech či obcích a získali 324 mandátů ve 126 zastupitelstvech.

„Voliči dali jasně najevo, že zelení do komunální politiky patří. Se Stranou zelených je spojena nejen ochrana životního prostředí a sociálně citlivá politika, ale také boj proti klientelismu a korupci. Toto jsou atributy, které lidé u politické strany na komunální úrovni potřebují vidět,“ říká předseda zelených Ondřej Liška.

V některých volebních obvodech zelení dokonce dokázali, že patří k hlavním politickým proudům a potvrdili tak, že poctivá práce blízko občanů se vyplácí.

Mezi nejvýraznější úspěchy kandidátů Strany zelených v letošních komunálních volbách patří:

Liberec: koalice získala 21,17 % hlasů a 9 mandátů z celkového počtu 39

Brno – Nový Lískovec: 42,51 % hlasů a 10 mandátů z celkového počtu 19

Chomutov: koalice získala 20,05 % hlasů a 8 mandátů z celkového počtu 35

Ostopovice: 56,83 % hlasů a 9 mandátů z celkového počtu 15

Kladruby (okr. Tachov): 48,42 % hlasů a 8 mandátů z celkového počtu 15

Praha 7: 12 % hlasů a 4 mandáty z celkového počtu 27

Praha 3: koalice získala 20,35 % hlasů a 8 mandátů z celkového počtu 36

Vrskmaň: 85,61 % hlasů a 6 mandátů z celkového počtu 7

Semčice: 70,30 % hlasů a 5 mandátů z celkového počtu 7

Praha – Řeporyje: 17,23 % hlasů a 2 mandáty z celkového počtu 11

„Děkujeme všem občankám a občanům ČR, kteří nám odevzali svůj hlas. Je to pro nás velký závazek a zároveň vzkaz, že zelená politika má v této zemi stejnou budoucnost jako je tomu u našich západních sousedů. Budeme i nadále v zastupitelstvech hájit veřejný zájem a prosazovat opatření ke zlepšení kvality života. Současně se připravíme na příští volby, abychom se vrátili do celostátní politiky. Nejsme jednorázový projekt pro jedny volby,“ dodává Ondřej Liška.