29. 12. 2020

Na Helgolandu u Vaňkova náměstí bývala kdysi rušička západního rozhlasového vysílání. Po ní zbyly i některé zpevněné plochy – jedna je u oblíbeného malého dětského hřišťátka. Už před lety jsem s pracovníky Odboru životního prostředí ÚMČ Brno-střed předpřipravil návrh na umístění menší workoutové sestavy a několika fitness strojů, které jsou populární i u malých dětí.

Ostatně i v rámci participativního rozpočtu se zde v roce 2018 objevil námět na zřízení venkovní posilovny a dva roky po sobě zkoušejí „protlačit“ velké dětské hřiště u Preslovy ulice dvě sympatické maminky. Tato část Masarykovy čtvrti nepochybně trpí nedostatkem ploch pro děti či jiné veřejné volnočasové vyžití.

Z organizačního hlediska bylo vše „ready“ na spuštění: jediné, co chybělo (a hledá se už od r. 2018), byly finance – odhadem cca 1,1 mil. Kč.

Nenašly se bohužel ani v rozpočtu na rok 2021. Je mi jasné, že nejdeme do nejlehčích časů, přesto mne mrzí, že by plocha měla dál ležet ladem, když by třeba stačilo záměr realizovat postupně. Proto jsem dal zastupitelstvu návrh na zafinancování alespoň první části projektu ve výši 600.000,- Kč, což v rozpočtu MČ s celkovými  výdajů 524 754 000 Kč by se mohlo najít.

Abych byl co nejvíce „flexibilní“, předložil jsem raději hned čtyři návrhy, odkud by se tyto peníze daly z rozpočtu lehce načerpat. Kupř. jsem chtěl ubrat z plánovaných nákladů Odboru právního na externí právní analýzy z částky 1,8 mil. Kč na 1,2 mil., v jiném případě bych snížil částku na údržbu tržiště na Zelném trhu, které před nedávnem prošlo generální rekonstrukcí, takže si nemyslím, že by nyní potřebovalo další milion (mj. minulý rok bylo na stejnou položku dedikováno 860 tis., avšak k 30. 6. 2020 bylo vyčerpáno jen pouhých 30 tis. Kč). Poslední „záchrannou“ možností bylo využití rezervy, co rozpočet má (dnes cca 15 mil. Kč).

Bohužel ani jeden ze čtyř návrhu neprošel – vládnoucí koalice (ODS, ANO2011 a KDU-ČSL), a to i když má speciální post místostarosty pro sport, nenašla sílu něco pro mladé sportovce či vitální seniory podpořit.  Přitom všichni neuvolnění členové koalice stojí radniční kasu ročně cca přes deset miliónů a kdyby každý rok odložili 5 % ze svého platu (jako nyní začali jejich kolegové z města), tak by mnou navrhovaná částka byla už za rok skoro pokryta.

Pan starosta neurčitě přislíbil hledat finance během roku, ale, jak známo, slibem nezarmoutíš…

Každopádně budu záležitost dále sledovat (stejně jako jsem dělal u financování zbourání vyhořelé kadetky na Kraví hoře, na kterou také peníze léta nebyly, zatímco se vždy na jiné během roku nově nacházelo), a se zájmem sledovat, na co vše se prostředky nakonec najdou, když na pěkný veřejný záměr na Helgolandu chybějí.

Jedno z hlasování o nalezení financí pro nové hřiště, 9.12.2020, zastupitelstvo MČ Brno-střed: „zelená“ jména můj návrh na zafinancování podpořila, „žlutá“ a „bílá“ ne.

JUDr. Michal Závodský
zastupitel MČ Brno-střed (nez. za Zelené)